11 Mart 2011 Cuma

Einstein and Eddington

Üniversiteye gelene kadar, fiziğe inanılmaz bir ilgim vardı. Bunun en temel sebebi ise Einstein idi. Hani, birçok insanın süper kahramanı vardır ya, kimisi uçar, kimisi demirdendir, kimsi de çok güçlüdür. Benim kahramanım Einstein olmuştu hep. Öyle ki, Einstein okuma yazmayı geç öğrendi dediklerinde : "Ben erken öğrendim, sanırım aptalım" gibi çıkarımlarım olmuştu.

Sonra lise derken, görecelilik kuramı, izafiyet teorisi öğrendik. İyice kahramanlaştı elbette Einstein amcam. Kendi boyutunu aşan bir düşünce, hiç bir deney olmadan nasıl çıkartılabilir hala aklım ermez.

Einstein and Eddington, BBC Tarafından televizyonda yayınlanmış yarı belgesel film niteliği taşıyor. Film, Einstein'ın görecelilik kuramının ortaya çıkışı ve bunun Sir Eddington tarafından ispatlanışını konu alıyor.

Einsteinin bir yandan renkli, diğer yandan karamsar ve derin kişiliğini; dönem içindeki karmaşa ve bilimin asıl amacından saptırılarak nasıl kullanıldığı; bunlara rağmen gerçek bilim aşkıyla yanan insanların nasıl da engelleri parçalayarak sonuca ulaştığı filmde güzelce dile getirilmiş.

İzledikten sonra düşünüyor insan : O şartlarda bunları yapmışlar. Rahatız, popomuz düzleşiyor diye yakınıyoruz. Yazık bize.. neyse

Afrikada yapılan o deneyi merak etmiştim, ama üşengeçlikten araştırmamıştım öğrendim, ne güzel. Bunun dışında, Sir Edington'ın nasıl biri olduğunu pek merak etmezdim, ama öğrenmiş oldum iyi oldu.

Başka da bir şey yok :)

2 yorum:

  1. Tolga Marie Curie'nin hayatını anlatan 1943 yapımı Madame Curie var, bir de onu izle derim. :)

    Gerçi o film de Marie Curie'nin hayatı ağırlıklıydı; ama ben direk Curie'lerin hayranıyım.
    Marie Curie, Pierre Curie, Irene Joliot-Curie, Jean Frederic Joliot-Curie... Hepsinin hayatını okudukça senin yazında bahsettiğin gibi kendimden utanıyorum. Sadece Curie'ler olsa iyi. Mesela geçenlerde okuduğum bir yazı sonrasında da aynı duyguları hissettim;
    http://alternatifyasam.blogspot.com/2011/08/gunese-patent-alabilir-misiniz-dr-jonas.html
    (Bu arada Tesla Amcanın hayatı için 2 gündür kargo yolları beklemekteyim. Okuduktan sonra da şartlar, imkanlar ve benim kendimi sorgulamalarım devam edecektir muhtemel.)

    Her neyse senin filmi not ettim defterime. En yakın zamanda izleyeceğim. Madame Curie(1943) filmini de izlememiş olursan birkaç güne öğrenci köyüne gelince izle diye zorla veririm ben sana. :)

    YanıtlaSil
  2. Filmi sonunda Youtube'a yükledim. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=Q1OeIuPxPcM

    R.I.P. Marie Curie!
    (http://www.flickr.com/photos/kimlaama/5972797811/)

    YanıtlaSil