20 Mart 2011 Pazar

Les Amours Imaginaires | Heartbeats

Bir filmin, bir kitabın ne kadar değerli, ne kadar anlamlı olduğunu düşünürüm ister istemez. Kimisi çok anlamlı geliri kimisi anlamsız. Kimisi çok güzeldir, kimisi de o kadar da güzel değildir. Kendime şöyle derim : Kimsin ki, bir esere kötü diyebilirsin. Anlamamışsındır, anlayamayacaksındır. Sadece aşk kelimesi bile sonsuz anlama gelebiliyorsa, eminim ki bilmediğim, anlayamadığım, anlayamayacağım milyonlarca anlamı da vardır. Les Amours Imaginaires'de bu şekildeki Xavier Dolan filmlerinden biri. Herhangi bir kişiden, özellikle yaşadığımız kültürden oldukça uzak. Derin bir "Dolan" taşıyor içinde. Ne kadar anladım da desem, "Dolan" olmamamdan kaynaklanan bir eksiklik olacak elbet.

Tıpkı bir şairin şiirlerini kendine yazması gibi. Evrende hareket eden binlerce gezegen, ve bir yıldızın etrafı.Kendisi iyi bir senarist, iyi bir oyuncu ve iyi bir yönetmen olunca evreni istediğiniz gibi Dolan'dırabiliyor etrafında. Böyle bir adamla beraber büyümek bir yana, aynı yüzyılda yaşamak dahi güzel bir şey.


François Ozon'ın Gouttes d'eau sur pierres brûlantes'inde olduğu gibi bir ana erkek karakteri etrafında dönüyor film. Kendini beğenmişliğine rağmen etrafındakileri kendisine çekmeyi bilen, ne kadar uzaklaşmış bile olsa görüldüğünde yeniden çekime başlayan ilginç bir erkek Nicola. Ve Nicola peşinde koşan iki yakın arkadaş Francis ve Marie.

Olaylar yavaş, düşünceler hızlı ve keskin hareket ediyor. Patlamalar, hormonlar, hisler gözlerden fışkırıyor. Sadece birkaç saniyede bile tüm düşünceleri okuyabiliyorsunuz. Tek bir göz hareketi bile gereksiz değil. Tek bir kare bile önemli detaylar içeriyor. Lars von Trier'in Antichrist'inde olduğu gibi yavaşçekim kısımlarında Bach'ın Chello Suite'leri kullanılmış. Bu da, zamanın gerçekten yavaşladığını hissetmenizi sağlıyor. Sanki kuru bir yaprak gibi hafifliyor, daldan yere süzülerek inişinizi izliyorsunuz.

Kamera açıları, yataktayken kullanılan kırmızı, mor, yeşil renkleri harika. Çok kişiye hitap etmeyen, Dolan'ın kendini yansıttığı güzel bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder