5 Aralık 2010 Pazar

Youth Without Youth

.: IMDb :.

Godfather seresiyle tanıdığımız Ford Cappola, zaten anlaşılması zor olan bir konuyu kapalı bir şekilde bize sunmaktan çekinmemiş. "Herkes anlasın" dan daha çok, "anlayan anlasın" tipinde bir film olmuş. Filmde çok fazla atlama var. Atlama olmayan yerlerde de gazetelerden takip edebiliyoruz zamanı.Yani, konusunun yanında filmin gidişatı da oldukça karışık.

Doğu felsefesi ve dilleri filmin bel kemiğini oluşturuyor. Sanskritçe, Hintçe konuşmalar oldukça fazla. Hatta filmin belli yerlerinde Eski mısır dillerinden bile parçalar var. Anlayamamak kötü bir şey tabi söyleneni. Reenkarnasyon ve karma da bolca önümüze geliyor.

Filmin eses objesi ise aynalar. Dominic ne zaman diğer "benlik"leriyle konuşacak olsa, aynaları kullanıyor.

Dominic, 70 yaşında bir dilbilimcidir. Tek isteği ise ölmeden büyük eserini yazabilmektir. Etrafındakilerden uzaklaşmak, kimse tarafından tanınmamak için Romanya'ya gider. 24 Nisan 1938 paskalya günü kafasına yıldırım düşer ve üçüncü derece yanık hasta haline gelir. Hastahanede herkes Dominic'i ölecek diye beklerken, o sargılardan çıkıtığında 30 yaşındaki halindedir. Ayrıca gençleşmenin yanında Dominic'e doğa üstü güçler de gelmiştir. Artık insanlardan çok daha fazla düşünebiliyor, insanların düşüncelerini okuyup yönlendirebiliyordur. Bu durum nazilerin dikkatini çeker ve bu gücü kullanabilmek için Hitler tarafından gönderilen bir doktor Dominic'i takip eder.

İkinci dünya savaşının bitiminin ardından Veronica karakteri olaylara dahil olur. Veronica, Dominic'in eski sevgilisi olan Laura silüetinde, farklı bir kişidir. Kapalı bir günde arkadaşıyla tırmanış yaparken o da yıldırımdan nasibini alır. Veronica, nöbetler şeklinde on dört yüz yıl önceki yaşamından parçalar yaşamaya başlar. Her nöbetle birlikte daha önceki zamanlara gitmektedir. Öyle ki, başta Sanskritçe konuşan veronica, eski Mısır diline, oradan da yazılı olmayan dillere kadar ilerlemiştir. Dominic'in büyük eserini tamamlaması için gereken tek şey, tüm dillerin temeline ulaşabilmesidir. Veronica ile bu mümkündür, fakat her nöbetten sonra Veronica yaşlanmaktadır. Onu kaybetmemek isteyen Dominic, geri Romanya'ya döner.

Bir zaman sonra, Veronica çocuklarıyla beraber bir tren istasyonundan iner. Dominic'in yanından geçerken onu tanımaz. Dominic'in yanında olmadığı zaman zarfında, Veronica hiç karşılaşmamış oldukları zamana gitmiştir.

Tanınmama olayının ardından, Dominic kendine eserini asla tamamlayamayacağını söyler. Bunu kabul etmeyen Dominic aynaya bir sandalyeyle vurarak kendini parçalar.

# # Saçmalamacalar # #

Tüm olaylar 24 nisan 1938 ile 20 aralık 1938 arasında geçmekte. Fakat olayları şu dört katmana ayırabiliriz sanırım :

- Dominic'in gençlik yılları : Dominic dilbilim öğrencisidir. Laura'ya aşıktır. Luura başka biriyle evlenir, ilk çocuğunu doğururken ölür
- Şimdiki zaman : filmin başında ve en sonunda gördüğümüz zaman.Dominic'i yaşlı gördüğümüz zamanlar bu aralıkta.
- Birinci düşünce katmanı(?) : Yıldırımdan sonra Dominic'in genç göründüğü zamanlar. Veronica ile karşılaşana kadar bu zamanda yaşanıyor.
- İkinci düşünce katmanı (?) : Geçmişteki Laura karakteri, Dominic'in kafasında Veronica olarak canlanıyor. Dominic çok fazla düşünüyor ve Veronica'yı geçmişe götürüyor. Veronica'dan ayrıldığında ise yeniden birinci düşünce katmanına iniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder